Tisza Párt: folyamatban van a digitális gyóntatószék kialakítása

„A digitális gyóntatószék kialakítása még folyamatban van” – közölte a Népszava érdeklődésére a Tisza Párt, amely – kis időt kérve – egyelőre nem közölt részleteket az új korrupcióellenes módszerről, amelyről Magyar Péter elnök beszélt először. Azt mondta, a digitális gyóntatófülkében „olyan közigazgatásban dolgozók jelentkezhetnek anonim módon, akik visszaéléseket tapasztaltak vagy felsőbb utasításra visszaéléseket kellett elkövetniük”.

A politikus szerint ez a módszer hatásos lehet, mert a „kishalak” nem szeretnék elvinni a nagyok balhéját.

„A kishalakat nem szabad alábecsülni. Nekik is lehetnek nagy ügyekre vonatkozó információik, még akkor is, ha kismértékű közreműködői az elkövetésnek. Gondoljunk csak bele, Al Capone is egy adócsaláson csúszott el” – mondta a Tisza Párt kezdeményezéséről Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország (TI) jogi igazgatója, majd konkrét példát említve úgy folytatta: „Korábban a legnagyobb pénzosztási és egyben lenyúlási mechanizmus az uniós pénzek önkormányzati szintre történő leosztása volt. A költésről a helyi fejlesztési tanácsok dönthettek, amelyekben jellemzően a helyi országgyűlési képviselők és polgármesterek befolyása érvényesült a saját embereiken keresztül. Ezt a fajta függőségi hálózatot nagyon aktívan és jól működteti a NER, sok kis hallal együtt.”

Ligeti szerint az új módszer azért is előnyös lehet, mert Magyarországon a korrupció elleni küzdelem egyik legnagyobb problémája a bejelentések fogadása, kezelése, biztonságos menedzselése.