Tovább emelkedett az Orbán-kormány tagjainak fizetése, Magyar Péterék ezt vérlázítónak és pofátlannak tartják

Július 1-jével ismét emelkedtek a miniszteri és államtitkári fizetések – írja a 24.hu cikkére hivatkozva a Szabad Európa. A legtöbb miniszter bruttó bére ezzel 3 millió 94 ezer forintról 3 millió 534 ezer forintra nőtt.

Három miniszter – Csák János kulturális és innovációs, Lantos Csaba energiaügyi és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter – kapott eddig ötmillió forintos fizetést, ez most 6 millió 362 ezerre nőtt.

Viszont Csák János utódja, Hankó Balázs csak 3,5 milliót kap. A 6,3 milliós, kiemelt miniszteri bér Orbán Viktor 4 millió 771 ezer forintos miniszterelnöki fizetését is meghaladja, de a kormányfő felveszi az 1 millió 767 ezer forintos képviselői tiszteletdíját is, így már 6 millió 539 ezer forintot keres júliustól.

Emelkedtek az államtitkári fizetések is: az eddigi 2 millió 321 ezer forintról 2 millió 651 ezerre – ez 14 százalékos emelés, hasonlóan a miniszterek többsége által kapott béremeléshez.

A miniszterek és államtitkárok illetményét egy ideje nem törvény vagy más jogszabály szabályozza, hanem a miniszterelnök állapítja meg saját hatáskörében

"A TISZA Párt vérlázítónak és pofátlannak tartja, hogy miközben 3 millió honfitársunk él a létminimum alatt és egyre többeknek okoz gondot a napi megélhetés, aközben az eddig is 5 millió forintot kereső - egyébként milliárdos - miniszterek fizetését 27 %-kal emelték és a miniszterelnök pedig az átlagbérhez viszonyítva a legjobban fizetett kormányfővé vált az Európai Unióban." - reagált közleményben Magyar Péter.

Ha a TISZA Párt felhatalmazást kap kormányalakításra, akkor a miniszterek és a miniszterelnök fizetését a tanári bértáblához kötik - tette hozzá.

Mint írta, a miniszterelnök fizetése nem haladhatja meg az I. besorolású pedagógus minimum fizetésének (538 000 forint) hatszorosát, a minisztereké pedig a négyszeresét. Az egyéb állami tisztviselők és cégvezetők fizetése pedig nem haladhatja majd meg a miniszterelnök fizetését.

"A TISZA Párt európai parlamenti képviselői minden hónapban félmillió forintot jótékonysági célra ajánlanak fel a fizetésükből Jómagam pedig a fizetésem felét." - zárta bejegyzését Magyar Péter. (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán )