Vezetéstechnikai oktató: az a közlekedési stílus, ami ma Magyarországon van, az nem feltétlenül alkalmas arra, hogy a szülő tanítsa vezetni a gyereket

„Valamiért nagyon meg akarják szüntetni ezt a szakmát” – mondta a hvg.hu szerint az RTL-nek Köves Szilárd vezetéstechnikai oktató arra reagálva, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium 2025 márciusáig a kormány elé viszi a KRESZ módosítására vonatkozó javaslatait, amelyek között várhatóan szerepel majd a családtagi oktatás és a szimulátoros képzés.

Köves kiemelte, jelenleg tilos az engedély nélküli közúti oktatás, a családtagi oktatás bevezetésével azonban visszatérhet a nyolcvanas évek Magyarországa az utakra, akkor ugyanis bármelyik szülő taníthatta vezetni a gyermekét egy plusz fékpedál beszerelése után. 

Hozzátette, egyelőre nagyon sok a kérdőjel, de a kilátások nem jók, mert mint mondta, ahhoz, hogy valaki oktató legyen, tanfolyamot kell elvégeznie, amelynek van egy „nagyon-nagyon kemény” felvételi része, ahol „nagyon sok hivatásos gépkocsivezető is elvérzik”. „Az a közlekedési stílus, ami ma Magyarországon van, az nem feltétlenül alkalmas arra, hogy a szülő tanítsa a gyereket” – fogalmazott Köves Szilárd. 

A szimulátoros képzésre kitérve elmondta, a hozzá tartozó technológia nagyon drága, és nem helyettesíti az igazi vezetést, inkább a forgalmi szituációk elemzését segíti.