Esőkabátba tekertek egy idős, mozgáskorlátozott férfit Borsodban, majd elvitték az értéktárgyait

A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy fiatalkorú és két felnőtt férfi ellen minősített rablás bűntette és más bűncselekmények miatt. Az elkövetők betörtek az idős férfi házába, esőkabátba tekerve megkötözték, értéktárgyait elvitték.

A vádirat szerint az egymással hozzátartozói viszonyban lévő vádlottak megbeszélték, hogy a borsodi településen lévő házban lakó, 70 éves idős, mozgáskorlátozott férfihoz bemennek, tőle élelmiszereket, értéktárgyakat hoznak el.

Az egyik férfi a lakás bejárati ajtaját elkezdte rugdosni, és hangosan kiabálva azt követelte a sértettől, hogy engedje be. A ajtó furnérlemeze beszakadt, emiatt a sértett többször kiszólt, hogy menjen el onnan. Időközben a fiatalkorú és a másik férfi a szobaablakot betörték, bemásztak. A folyosón talált esőkabátot a sértett fejére tekerték, így mozgásképtelenné téve behúzták a szobába, és az ágyra lökték. Az elkövetők magukhoz vették a sértett televízióját, centrifugáját, összeszedtek különféle tisztálkodási szereket, miközben a bejárati ajtón keletkezett résen figyelte őket a társuk és rájuk kiabált, hogy a hűtőszekrényben is kutassanak. Ezt megtették, de ott számukra hasznosíthatót nem találtak.

A cselekmény során a sértett megpróbálta magáról leszedni a rátekert esőkabátot, és mindvégig kiabált a vádlottaknak, hogy menjenek el a házból.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő vádlottak közül a büntetlen előéletű fiatalkorú fiúval szemben javítóintézeti nevelést, míg a büntetett előéletű felnőttekkel szemben - az egyikük visszaesőnek minősül - fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.