Hamis munkáltatói igazolással jutott milliós kölcsönökhöz egy siófoki nő

A Siófoki Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a húszas éveiben járó siófoki nővel szemben, aki két pénzintézetet is tévedésbe ejtett, azonban a harmadik próbálkozásnál lebukott.

A vádirat lényege szerint a nő munkahellyel és legális jövedelemmel nem rendelkezett, ezért elhatározta, hogy megélhetésének biztosítása érdekében hamis munkáltatói igazolással, illetve bankszámlakivonatokkal személyi-, illetve áruvásárlási kölcsönöket fog felvenni anélkül, hogy azokat vissza szándékozna fizetni.

A vádlott a hamis okiratok először egy online hiteligénylés során használta fel, amivel 3 000 000 forint kölcsönösszeghez jutott hozzá. A nő ezután egy siófoki műszaki áruházban 550 000 forint áruvásárlási hitelre vonatkozó szerződést kötött, melyből hűtőládát, televíziót és kombinált tűzhelyet vásárolt magának.

A vádlott végül 4 000 000 forint összegű lakásfelújítási kölcsönt kísérelt meg igényelni attól a banktól, amelynek hamis bankszámlakivonataival a korábbi csalásait elkövette. A hiteligénylés során azonban a banki ügyintéző észrevette, hogy a nő által benyújtott hamis bankszámlakivonatok korábbi keltezésűek voltak, mint ahogy a vádlott a banknál ténylegesen számlát nyitott volna, így a csalás lelepleződött.

Az ügyészség a Siófoki Járásbíróságra benyújtott vádiratában a nővel szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására, és a sértetteknek okozott kár megtérítésére tett indítványt.