Súlyosabb büntetést indítványozott az ügyészség a magyar rendőrökre támadó szír férfival szemben

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a szerb-magyar határon szolgálatot teljesítő magyar rendőrre támadó migráns csoport szír tagjával szemben kiszabott büntetés súlyosítására tett indítványt.

Az ítélet szerint a szír férfi 2023. július 6-án, este, egy migráns csoport tagjaként megjelent a szerb-magyar határon, majd egy létrán átmászott a magyar oldalra. A férfi a magyar rendőrt előbb akadályozta az intézkedésben, majd dulakodás során a megölésével fenyegette. A szír férfi ennek el akarta venni a rendőr fegyverét, s a határ szerb oldalán maradt társait a rendőr elleni támadásra buzdította. A migráns csoport tagjai közül ezért többen köveket, téglákat dobáltak a rendőr felé, s ennek csak az vetett véget, hogy a rendőr további két társa is a helyszínre érkezett. 

A Szegedi Törvényszék a bűnösségét beismerő szír férfit 4 év 2 hónap börtönbüntetésre és 8 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyészség a kiszabott büntetés súlyosításáért, a szír férfi és védője enyhítésért fellebbezett.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészségi fellebbezést fenntartotta, a védelmi fellebbezéseket alaptalannak tartotta, a nem jogerős ítélet megváltoztatására tett indítványt. Az ügyészuség álláspontja szerint a kiszabott szabadságvesztés és kiutasítás aránytalanul enyhe, ezért nem alkalmas a büntetési célok elérésére.

Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla fog dönteni.