Tizenötmillió forint visszaszerzését vállalta a csaló férfi

Csalás bűntette miatt a Tatabányai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy férfival szemben. Az elkövető 15 millió forint visszaszerzésére vállalkozott 3 millió forint ellenében, de valójában ilyen szándéka nem volt, csak a megbízás díját akarta megszerezni. 

A vádirat szerint 2023. július 17-én, egy oroszlányi nő - a sértett - elmondta a férfi ismerősének, hogy  15 millió forintot kell kifizetniük a sógornőjének, és legszívesebben megbízna valakit, hogy ijesszen rá a sógornőjére és vegye vissza a pénzt. A férfi még aznap elmesélte ezt az elkövetőnek, aki elhatározta, hogy a sértettől 3 millió forintot fog szerezni.

Az elkövető 720 000 forint előleg kifizetését kérte, melyet a sértett ismerősétől megkapott. Ezután a férfi többször megtévesztette sértettet, akivel közölte, hogy már folyamatban van pénznek a visszaszerzése. Ezzel kapcsolatban többször kért különböző összegeket, a sértett minden alkalommal készpénzben adta át. Az elkövető utoljára 1 550 000 forint kifizetését kérte a sértettől, amit a nő 2023. augusztus 30-án átadott.

A sértett az utolsó pénzátadást megelőzően a rendőrségen bejelentést tett. Az Oroszlányi Rendőrkapitányság járőrei a pénz átadását követően az elkövetőt elfogták, tőle a sértettől átvett összegből 1 540 000 forintot megtaláltak és lefoglaltak. 

Az elkövető sértettől 3 000 000 forintot vett át, ebből térült meg a lefoglalt pénzzel egyező összeg.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatabányai Járásbíróság a büntetlen, a bűncselekmény elkövetését beismerő férfival szemben tárgyalás nélkül végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést, és pénzbüntetést szabjon ki, a próbaidő tartamára rendelje el a pártfogó felügyeletét, valamint kötelezze a sértett meg nem térült kárának megtérítésére.