Ukrán képviselők arra készülnek, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tisztviselői elé terjesztik az oroszországi célpontok listáját

Az ukrán kormányzat képviselői arra készülnek, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tisztviselői elé terjesztik az oroszországi távolsági célpontok listáját, amelyekről úgy vélik, hogy azokra csapást mérhetnek a védelmi erők, ha Washington feloldja a fegyverei használatára vonatkozó korlátozásokat. Erről a Politico amerikai kiadvány számolt be három névtelen forrására hivatkozva, akik ismerik „Ukrajna erőfeszítéseit” – közölte a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata a Kárpátalja hetilap szerint.

Az újságírók szerint Ukrajna ezt a listát utolsó kísérletként szándékozik felhasználni, hogy meggyőzze Washingtont az amerikai fegyverek oroszországi használatára vonatkozó korlátozások feloldásáról. Bár Ukrajna korábban megadta az Egyesült Államoknak néhány lehetséges oroszországi célpontját, a lista előreláthatóan részletesebb lesz.

A listát várhatóan Rusztem Umjerov ukrán védelmi miniszter és Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője ismerteti, akiket a héten Washingtonba várnak.

A kiadvány forrásai szerint Kijev reméli, a lista segít rávenni Joe Biden elnököt, hogy változtasson a véleményén.

A Politico azt írja, „egyes ukrán törvényhozók és tisztviselők” arra utaló jelekről beszéltek, hogy a Biden-kormányzat lazíthat a fegyverek felhasználásával kapcsolatos korlátozásokon. A Demokrata Párt egyik meg nem nevezett kongresszusi képviselője állítólag szintén azt mondta, hogy a Fehér Ház mérlegeli Kijev kérését.

Az újságírók által megkeresett amerikai Nemzetbiztonsági Tanács és a Pentagon nem kívánt nyilatkozni.