Ausztriáig menekült az eljárás elől a drogos templomi perselyfosztogató, de ott sem tudott leállni a lopással

A Tapolcai Járásbíróság kábítószer birtoklásának vétsége, folytatólagosan elkövetett lopás vétsége, illetve fogolyszökés vétsége miatt 1 év 6 hónap fogházbüntetésre, valamint 2 év közügyektől eltiltásra ítélte a 22 éves vádlottat, továbbá elrendelte a vádlottal szemben korábban kiszabott 6 hónapos fogházbüntetés utólagos végrehajtását. Kötelezte a bíróság a férfit bűnügyi költség megfizetésére, illetve a bűncselekménnyel szerzett vagyoni előny erejéig vele szemben vagyonelkobzást rendelt el.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott a 2022. augusztus 22-én legalább csekély mennyiségű kábítószert fogyasztott egy házibuli alkalmával. Ezt követően őt intézkedés alá vonta a rendőrjárőr, majd vizeletminta-vétel, valamint kábítószeres gyorsteszt elvégzése céljából előállították.

A vádlott 2022. október 30-án bement egy sümegi templomba, a fali persely zárját felfeszítette, majd onnét eltulajdonította az abban található 12 000 forintot. Néhány nappal később a vádlott ismételten bement a templomba, majd az álló perselyt felfeszítette, azért, hogy abból készpénzt tulajdonítson el, azonban a perselyben ekkor pénz nem volt. A vádlott ezt követően ismételten a fali persely zárját próbálta meg felfeszíteni annak érdekében, hogy készpénzhez jusson, azonban ezen alkalommal nem járt sikerrel. A templom sérelmére elkövetett lopási érték 12 000 forint, a rongálással okozott kár 13 000 forint.

A vádlottal szemben a bíróság bűnügyi felügyeletet rendelt el 2023. március 21-ig, egyúttal magatartási szabályként írta elő, hogy a vádlott egy meghatározott település közigazgatási területét csak külön engedéllyel hagyhatja el, valamint köteles minden héten kétszer a rendőrőrsön jelentkezni. A vádlott azonban 2023. január 16-tól egyetlen alkalommal sem tett eleget jelentkezési kötelezettségének, hanem annak érdekében, hogy az ellene folytatott büntetőeljárás alól kivonja magát, Ausztriába távozott, ahol újabb bűncselekményeket követett el.

Az ítélet jogerős.