Berobbant a szamárköhögés-járvány Magyarországon, a fertőzöttek közel negyede csecsemő

A Válasz Online információi szerint sokat romlott a helyzet, mióta a járványügyi hatóság július közepén bejelentette, hogy szamárköhögés-járvány van Magyarországon. Az év folyamán addig összesen 185 esetet regisztráltak, az azóta eltelt öt hét alatt viszont már 342-en fertőződtek meg. A lap számításai szerint az a heti esetszámok duplájára, de volt olyan hét, amikor közel háromszorosára nőttek. 

Február közepéig idén egyetlen gyanús esetre sem bukkant a járványügyi hatóság, amely megfelel az elmúlt évtizedben megszokott állapothoz, hiszen a szamárköhögés a legyőzött gyermekbetegségek között tartották számon. Február második felében aztán elkezdtek szaporodni a szamárköhögéses esetek. Májusban fordult elő először, hogy egy hét alatt tíznél több beteget jelentettek, júniusban pedig 20 fölé emelkedett ez az érték - írta a 24.hu.

A fertőzöttek közel negyede csecsemő, az esetek 54 százaléka 20 évnél fiatalabbakhoz köthető. Az idősebbek között a 40–49 éves korosztályban regisztrálták a legtöbb fertőzöttet.