Csalássorozatból szerzett pénzből fedezte különleges kiadásait a korábbi magyar focista, több tízmillió forinttal verte át áldozatait

Több tízmillió forinttal károsított meg majdnem 30 sértettet a vádlott. Folytatólagosan jelentős kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat ellene a Nagykőrösi Járási Ügyészség, a Nagykőrösi Járásbíróság pedig nyilvános és folytatólagos tárgyalásán hirdetett ítéletet a büntetőügyben.

A terhelt a vádbeli időszakot megelőzően katonaként szolgált, majd igazolt labdarúgó játékosként tevékenykedett. 2020 őszétől a sportolást abbahagyta és játékos szervezésbe kezdett, fiatal focistákat próbajátékra közvetített különböző csapatokhoz. A vádlott életmódjára jellemző volt, hogy márkás szeszes italokat fogyasztott, szexuális szolgáltatásokat vett igénybe, továbbá napi rendszerességgel tipp-mix szelvényeket vásárolt, nagyobb összegekben fogadott.

A vádlott – hogy fedezni tudja az átlagot meghaladó szintű költekezéseit – 2020 őszén elhatározta, hogy a környezetében élő személyektől úgy szerez pénzt, hogy kedvező befektetési ajánlatokat tesz nekik. A férfi személyesen, telefonos üzenetekben, illetve az általa megtévesztett közvetítők útján azt állította a sértetteknek, hogy Németországban szántóföldek, ingatlanok és ékszerek adásvétele útján a befektetett pénzt néhány hét alatt megduplázza vagy megtriplázza, tehát a sértettek az általuk befektetett pénz többszörösét kapják vissza. Minden alkalommal azt állította, hogy amennyiben az üzlet nem sikerül, a részére átadott pénzt a sértettek biztosan visszakapják.

A vádlott a sértettektől eleinte kisebb összegeket vett át, melyeket egy hét vagy 10 nap elteltével duplán fizetett vissza, majd ezután a sértettek bizalmát elnyerve őket folyamatosan újabb, nagyobb összegű befektetésekre bírta rá. Tevékenységébe a férfi megtévesztéssel néhány ismerősét is bevonta és néhány személyt közvetett módon ejtett tévedésbe.

A vádlott a vádbeli időszakban, 2021 októbere és 2022 júliusa között 29 sértett tévedésbe ejtésével összesen: 33 715 578 forint jogtalan haszonhoz jutott.

A bíróság a vádlottat 2 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében, 12 rendbeli folytatólagosan – ebből 1 esetben közvetett tettesként – elkövetett csalás bűntettében, 13 rendbeli – ebből 2 esetben közvetett tettesként, 9 esetben folytatólagosan és ebből 4 esetben közvetett tettesként elkövetett – csalás bűntettében, 2 rendbeli – ebből 1 esetben közvetett tettesként, 1 esetben folytatólagosan elkövetett – csalás vétségében és tartási kötelezettség elmulasztásának vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért a bíróság a terheltet – halmazati büntetésül – 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Mindemellett a bíróság a vádlottal szemben 1 449 328 forint vagyonelkobzást rendelt el, illetve kötelezte a terheltet, hogy 26 személynek különböző összegű kártérítést fizessen. Továbbá a bíróság három magánfél polgári jogi igény érvényesítését egyéb törvényes útra utasította.

Ezen felül a bíróság a Kiskunfélegyházi Járásbíróság 1.Bpk.118/2022/2. sorszámú büntetővégzésével kiszabott 1 év szabadságvesztés büntetés végrehajtását is elrendelte.

A vádlott és a védő enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.