Egy hamis Orbán Viktor-interjúval verik át az embereket a Facebookon terjedő bejegyzésben - aki bedől, az végül szegényebb lesz legalább 100 000 forinttal.

„Ez a kijelentés megrázta az országot” – ezzel, és még néhány kattintásvadász mondattal igyekeznek megtéveszteni a magyarokat egy új átveréssel a Facebookon, vette észre a hvg.hu. A hirdetéssel kiemelt bejegyzések nyitóképén két OTP-automatánál álló ember vesz fel pénzt, a kattintható hivatkozás pedig látszólag az Index.hu-ra vezet.

Átverés a Facebookon, képernyőkép

Kattintás után úgy tűnhet, tényleg az Index tölt be, de a valóság az, hogy a csalók egyszerűen ellopták az oldal megjelenését azért, hogy egy hamis Orbán Viktor-interjúval csalják tőrbe a gyanútlan embereket.

A cikk egy sosem volt interjú Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiség és Orbán Viktor között, arról, hogy „havi egymillió forintig mindenki jogosult a kifizetésekre”. Pontosabban: adó-visszatérítésre, ugyanis minden magyar „osztalékot” kaphat az adókból ezentúl. A teljesen szürreális elképzelés a valótlan interjúban arra épül, hogy az állam a fel nem használt adókat befekteti, a „többletbevételt” pedig megosztják a magyar lakossággal. Ehhez megegyeztek egy „híres” kereskedő platformmal, ahol 4000 fiókot nyitnak a magyaroknak, akik ezután már havi legalább egymillió forintban részesülhetnek életük végéig.

A hamis interjú további részében már csak erről esik szó; a csalás lényege pedig, hogy belépéskor be kell fizetni 100 000 forintot. Ez az ígéret szerint bármikor kivehető, de többet is be lehet fizetni, így a visszafizetés is több lesz.

Természetesen a magyar állam nem kínál ilyen adó-visszatérítést, pláne nem egy ismeretlen platformon; ez puszta átverés, ahol a csalók a kezdeti összeg – a legalább 100 000 forint – befizetésére akarják rávenni önt. Tehát egy átverésen alapuló lopásról van szó.

Semmiképpen ne nyissa meg a fentihez hasonlító linket, és mindig ellenőrizze, hogy a címsorban a látott hírportál valós hivatkozása áll-e. Jelen esetben az index.hu-é. Ha teljesen mást lát, vagy akár csak egyetlen karakterben eltér a valóditól (például: indeex.hu), azonnal zárja be az oldalt.

Mindig legyen gyanakvó, ha egy híroldalon ajánlanak valamilyen „kihagyhatatlan” befektetési vagy pénzvisszatérítési lehetőséget. Jelen esetben az is árulkodó, hogy a hangsúlyosan magyaroknak címzett, korlátozott számú lehetőségre az amerikai Tucker Carlson az interjú közben beregisztrál, és ott pár perc után már jelentős összeget keres.

A hamis interjúban említett online platformot pedig végképp ne nyissa meg, és ne adja meg a személyes információit. Azokat már a fizetési adatai nélkül is számos visszaélésre használhatják fel a csalók.