Egy új tanulmány kiderítette, miért lesznek alacsonyabbak az idős emberek

A National Institute of Aging tanulmánya 2084 férfit és nőt követett nyomon 35 éven keresztül, és megállapították, hogy már 30 éves koruk körül elkezdtek veszíteni magasságukból, a zsugorodás pedig, idővel, felgyorsult - írta a 24.hu.

A férfiak, átlagosan, 3 centiméterrel, míg a nők 5 centiméterrel lettek kisebbek 30 és 70 éves koruk között, 80 éves korukra pedig a férfiak már 5 centimétert, a nők pedig 8 centimétert vesztettek.

Ennek egyik legfőbb oka a kialakuló gerincgörbület, ami sokszor az izomrostok csökkenésével magyarázható. Ilyenkor a gerincet körülvevő izmok elgyengülnek, ami miatt nem tudnak az idős emberek teljesen kiegyenesedni.

Emellett ott van, potenciális magyarázatként, a csontsűrűség csökkenése is, amit az ösztrogén és a tesztoszteron csökkenésével magyaráznak. A D-vitamin hiánya és a vese kalciumfelszívódásának csökkenése is ott lehet az okok között, ez ugyanis csontritkuláshoz vezethet. A csontok károsodása hosszú távon szintén csontritkulást okozhat, ami a csontokat törékenyebbé és gyengébbé teszi.

Ezzel együtt csigolyák is sérülhetnek saját súlyunk nyomására. A kompressziós törésnek nevezett sérülések legtöbbször fájdalommentesek, ezért hajlamosak vagyunk nem figyelni rájuk. Azonban ahogy egyre több lesz ezekből, a csigolyákkal együtt a porckorongok is összemehetnek, ami pedig már meg fog látszani a testmagasságunkon.