Fejszével fenyegette meg otthonában a családsegítőt és a védőnőt egy simontornyai férfi

A Tamási Járásbíróság felfegyverkezve elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a simontornyai férfit, aki otthonában fejszével fenyegette meg a családsegítőt és a védőnőt hivatali feladatuk ellátása során. A vádlott feltételes szabadságra legkorábban a szabadságvesztés 2/3-ad részének kitöltését követően bocsátható.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a harmincas évei elején járó, büntetett előéletű, jelenleg is másik büntetőeljárás hatálya, továbbá cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt álló vádlott Simontornyán él feleségével, élettársával és 6 kiskorú gyermekükkel, akiket a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Tamási Járási Hivatal Hatósági és Gyámügyi Osztálya (továbbiakban: gyámhatóság) védelembe vétel alá helyezett. A védelembe vétel elrendelése tárgyában született határozatokban a gyámhatóság a szülők részére kötelezettségként írta elő, hogy a családsegítő és az esetmenedzser részére biztosítsák a családlátogatás lehetőségét és velük működjenek együtt.

2022. december 20-án délután fél egy körül a családsegítő családlátogatásra ment a vádlott lakcímére a másik sértett mint védőnő társaságában, aki a családsegítővel együttműködve vesz részt a családgondozási feladatok ellátásában. A sértettek látogatásának oka az volt, hogy 2022. december 20-án 8 órakor az egyik kiskorú gyermeket a szülők nem vitték el a kötelező szűrővizsgálatra, ezért védőnő a családdal új időpontot akart egyeztetni, a családsegítő pedig a védelembe vett gyermekek ellátásának ellenőrzésére és a család által kapott szociális tűzifa felhasználásának ellenőrzésére irányult.

A sértettek a lakóház konyhájából nyíló szobában kezdték meg az ellenőrzést, amelynek során szóban meghallgatták a vádlott feleségét és élettársát. A családlátogatás során a családsegítőként eljáró sértett a család által kapott szociális tűzifa sorsáról érdeklődött, amit meghallott a szomszédos szobában tartózkodó vádlott. A vádlott ezután indulatosan, kiabálva átment abba a szobába, ahol a sértettek tartózkodtak és emelt hangon nehezményezte, hogy a sértett a szociális tűzifa felhasználásáról érdeklődik. Ezt követően a vádlott és sértettek között szóváltás alakult ki, majd a vita során az indulatos vádlott visszament a másik szobába, miközben kiabálva távozásra szólította fel a sértetteket. A sértettek vádlott agresszív magatartását észlelve a konyhába mentek, hogy a házból távozzanak, ekkor a vádlott a szobából egy fejszével a kezében tért vissza. A vádlott a fejszét - két kézzel tartva - ütésre emelte, miközben a sértetteket obszcén kifejezéseket kiabálva távozásra szólította fel. Ezt észlelve a vádlott felesége és az élettársa a vádlott és a sértettek közé állt, hogy a vádlottat visszatartsák.

A törvény szerint közfeladatot ellátó személynek minősülő sértettek a vádlott fenyegetésétől megijedtek és a lakóházból távoztak anélkül, hogy a családlátogatás során a védelembe vett gyermekek ellátásának a körülményeit ellenőrizni tudták volna, ellenőrzésüket a vádlott fenyegetése miatt nem tudták befejezni.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség tudomásul vette, de a vádlott, a törvényes képviselője és a védő fellebbezést jelentett be felmentés végett. Az ügy a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik.