Felmentette a bíróság azt a nőt, aki halálra gázolt egy 63 éves asszonyt Pincehelyen

A Tamási Járásbíróság felmentette halált okozó közúti baleset okozása vétségének vádja alól azt a nőt, aki Pincehelyen egy zebrán autójával elütött egy nőt, aki ennek következtében életét vesztette. 

A vádirati tényállás szerint a harmincas évei elején járó vádlott nő nappali, jó látási viszonyok között, száraz állapotú, aszfalt burkolatú úttesten Pincehely lakott területén belül a Kossuth Lajos utca menetirány szerinti jobb oldali forgalmi sávjában Tamási irányából Simontornya irányába közlekedett az általa vezetett, Daewoo Kalos típusú személygépkocsival. 

A vádlott által vezetett jármű haladási iránya szerinti jobb oldalon a baleset idején 1,1 méter magasságú sövény húzódott. Haladása során a vádlott későn észlelte a Pincehely, Kossuth Lajos u. 81. szám előtti kijelölt gyalogos-átkelőhely irányába közlekedő, 159 cm magas, 63 éves gyalogos nőt. Ennek következtében a személygépkocsi a menetirány szerinti jobb oldali forgalmi sávban – a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen - a jobb első részével a sértett gyalogosnak ütközött, aki ennek következtében a személygépkocsi motorháztetőjére, majd a szélvédőjének csapódott, végül a járműről a menetirány szerinti jobb oldali forgalmi sáv úttestjére esett. A sértett a helyszínen életét vesztette. A halálának közvetlen oka a fej, a mellkas és a has igen nagy erejű tompa erőbehatása okozta koponyacsont törés, keményburok, illetve pókhálóhártya alatti vérzés, valamint sorozat bordatörések és medencetörések, következményes többsérüléses traumás schock volt. A sértett a balesetet megelőzően közepes fokú alkoholos befolyásoltság állapotában volt.

A járásbíróság a szakértői vizsgálatra is kiterjedő bizonyítási eljárás során arra a megállapításra jutott, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhely melletti sövény magassága és elhelyezkedése, továbbá a járda kialakítása, illetve elvezetése (részben egy buszmegállóöbölbe, részben az átkelőhelyhez vezet, ekként megtévesztő lehet a járművezető számára) már önmagában balesetveszélyes helyzetet idéz elő, és ezen sövény takarásából kezdte meg a sértett féktávolságon belül, a KRESZ által megkövetelt kellő körültekintés nélkül az áthaladását. A vádlott terhére az így kialakult veszélyhelyzet észlelésében és elhárításában késedelem nem róható a terhére, ekként részéről nem volt megállapítható a közúti közlekedés szabályainak megszegése, amely körülmény a bűncselekmény hiányában történő felmentését eredményezte.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három munkanap gondolkodási időt tartott fent a nyilatkozattételre, a vádlott és a védő tudomásul vette.