Hagyta halálra fagyni a disznóvágáson berúgó párját a járdán

A Veszprémi Törvényszék tíz év fegyházbüntetésre és tíz év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte azt a 60 éves férfit, akivel szemben védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A vádlott a szabadságvesztés büntetésből nem bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság kötelezte a férfit a hárommillió forintos bűnügyi költség megfizetésére is. Az eljárás során a vádlottal szemben elrendelt bűnügyi felügyelet a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartásra került, melyet az ügyész letartóztatás elrendelésére irányulóan megfellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett 20 éve élettársi kapcsolatban éltek egy családi házban, rendszeresen fogyasztottak szeszesitalt.

2021. január 24-én a déli óráktól kezdődően a vádlott és a sértett disznóölésen vettek részt, ahol mindketten szeszesitalt fogyasztottak, és ittas állapotba kerültek. A koronavírus járvány miatt érvényben volt, 20 órától kezdődő kijárási tilalomra figyelemmel, a vádlott és a sértett a disznóölésről 19 óra 30 perc körüli időben hazaindult. A sértettet unokája szállította személygépkocsival, mert olyan súlyos ittas állapotba került, amely miatt járni sem tudott. A sértett unokája személygépkocsival a sértettet és egy férfit szállítva, míg az ittas állapotban lévő vádlott elektromos kerékpárral egyidőben indultak el. A vádlott az elektromos kerékpárral rövidebb úton haladt, előbb ért haza, ahol az udvarra az utcai kapun bement, és a lakóház bejárati ajtajához vezető beton térkővel kirakott járdán várta élettársát.

A sértett a hazaszállításakor már olyan súlyos ittas állapotban volt, hogy a mintegy 4 percig tartó autóút alatt bevizelt, az autóból egyedül kiszállni nem tudott, onnan a vele utazó férfi segítette ki, a sértettet vezetve bekísérte a ház udvarára, a bejárati kaputól 2-3 méterre a lakóház bejárati ajtajához vezető járdán várakozó vádlotthoz. A vádlott az ittassága miatt magatehetetlen, mozgásában korlátozott sértett támogatását és felügyeletét a férfitől átvette, a sértett derekát átkarolta. A sértettet bekísérő férfi a sértett kabátját a sértett hátára terítette. A vádlott a férfival közölte, hogy a sértettet bekíséri a házba, nyugodtan elmehetnek. Miután a vádlott a sértettet derekánál fogva átölelte és a járdán a lakóház bejárati ajtaja irányába elindult vele, a sértett unokája és a vele utazó férfi a helyszínt elhagyták.

Ezt követően a sértett hátára terített kabátja a járdára leesett, a vádlott által vezetett sértett pedig a lakóház bejárati ajtajához vezető járdán elesett. A vádlott megkísérelte felemelni a sértettet, ami nem sikerült. Ezután a vádlott a járdán fekvő sértettet a fagypont közeli, 1-3°C hőmérsékletben, segítség nélkül, a járdán fekve magára hagyta, a lakóházba bement, és lefeküdt aludni.

A sértett a rendkívül súlyos ittas állapota miatt nem volt képes arra, hogy az adott körülmények között önmagát megmentse, testhőmérséklete az éjszakai hidegben úgy lecsökkent, hogy emiatt kihűlt, és életét vesztette. A vádlott a sértettet másnap reggel az elesés helyén a járdán, hason fekve, holtan találta meg.

A vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan eltérő jogi minősítés megállapítása és a büntetés enyhítése céljából jelentett be fellebbezést, míg az ügyészség a szabadságvesztés mértékének súlyosítása céljából jelentett be fellebbezést; másodfokon a Győri Ítélőtábla jár el.