Így vettek fel csalók több mint kétmillió forint hitelt egy vasi férfi adataival

Egy vas vármegyei férfit kereset meg telefonon egy ismeretlen azzal, hogy pár évvel ezelőtt befektetett néhány ezer forintot, amiből most több tízmillió forint nyereséget tud kivenni.

Kapott egy e-mailt, amelyben volt egy link, erre kellett rákattintania. Így a gépére két program települt, amelyeken keresztül az ismeretlen telefonáló belépett a netbankjába.

Az „ügyintéző” azt mondta neki, hogy nagyon kevés a keresete, azért, annak érdekében, hogy ne legyen feltűnő a többmillió forintos bevétel, vegyen fel hitelt a bankjától. Az elkövető segítőkész volt, és férfi telefonjára letöltött programokkal, valamint az általa megadott SMS-kódokkal több mint kétmillió forint hitelt vett fel.

A sértettnek az „ügyintézés” közben le kellett fotóznia a személyi igazolványát, és saját magát is a program segítségével. Ezután a férfi bankszámlájáról felvett hitelt a csaló tovább utalta a „könyvelőhöz”.

Persze ezután a „segítőkész bankár” elérhetetlenné vált, csak a hitel törlesztőrészlete maradt utána - írta közleményében a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Azért, hogy senki ne járjon így, a rendőrség a következőket tanácsolja: 

  • Nincs olyan, hogy pár ezer forintos befektetéssel milliókat lehet keresni, ha ilyen ürüggyel keresik, gyanakodjon!
  • Banki ügyintéző, befektetési tanácsadó telefonon keresztül biztosan nem kéri semmiféle program telepítését!
  • Ismeretleneknek ne adja ki személyes adatait (személyi igazolvány, bankkártyaadatok, banki biztonsági jelszavak, kódok) se fényképezve, se szóban!

Abban a sajnálatos esetben, ha sikerrel jártak az elkövetők, mentsen le minden információt, adatot, semmiféleképpen ne törölje az üzenetváltásokat, hívja fel a bankja ügyfélszolgálatát, és mielőbb tegyen feljelentést a rendőrségen!