Kényszergyógykezelését rendelték el annak a fiatal férfinek, aki édesanyját súlyosan bántalmazta Tatánál

A Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája testi sértés bűntette miatt indult ügyben tartott ülésen távmeghallgatás keretében hozott végzést. A bíróság a gyanúsított letartóztatását megszüntette, és ezzel egyidejűleg előzetes kényszergyógykezelését rendelte el. A végzést az ügyész és a védő tudomásul vette, a gyanúsított fellebbezést jelentett be, így az nem végleges.

Az indítvány szerint az igazságügyi elmeorvos szakértői vizsgálat alapján a gyanúsított a bűncselekmény elkövetésekor és a szakértői vizsgálat időpontjában is kóros elmeállapotú volt, amely a bűncselekmény elkövetésekor képtelenné tette őt arra, hogy cselekménye következményeit felismerje. A szakértői vélemény szerint a gyanúsítottnak reális betegségtudata nincs, a gyógyszereit nem szedi rendszeresen, s állapotára tekintettel nem zárható ki, hogy a jövőben a gyanúsított ne követne el újabb bűncselekményt.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított egy Tatához közeli községben édesanyját, a mozgásában korlátozott sértettet ököllel arcon ütötte, majd miután a sértett az ütéstől elesett és próbált felállni, a sértett mozgását segítő karos járóbottal fejbe verte őt. Az ütés következtében a sértett életveszélyes koponyasérülést szenvedett el.