Leváltották a dunavecsei iskola igazgatóját, aki értelmileg akadályozott gyerekeket bántalmazhatott

Hétfőtől már nem az eddigi igazgató vezeti az értelmileg akadályozott diákokkal foglalkozó iskolát Dunavecsén – erősítette meg a Magyar Narancs érdeklődésére a kiskőrösi tankerület. A Duna Menti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium (EGYMI) élén eddig L. M. állt, akivel szemben a gyámhivatal tett feljelentést gyerekbántalmazás miatt.

A Magyar Narancs korábban azt írta, hogy az elmúlt hetekben háromról nyolcra növekedett azon gyerekek száma, akiknek a sérelmére elkövetett bántalmazás miatt nyomoz a kecskeméti rendőrség, de az illetékes tankerület eddig a rendőrségi nyomozás ellenére is támogatta az intézményvezető megbízásának meghosszabbítását.

A Népszava szerint a lap úgy értesült, a múlt héten nevelőtestületi ülésen jelentették be L. M. távozását, aki éppen egy hónappal ezelőtt vehette át az újabb öt évre szóló megbízólevelét a Belügyminisztériumtól. A Kiskőrösi Tankerületi Központ másfél hete még azt közölte: „Az ügyben rendőrségi eljárás van folyamatban, úgy tudjuk, hogy az ügyben bűncselekménnyel megalapozottan gyanúsítható személy nincs. Amennyiben ez megtörténik, a Tankerületi Központ a hatályos jogszabályok alapján fog eljárni és megteszi a szükséges intézkedéseket.

„L. M. intézményvezetői megbízása visszavonásra került. Bővebb tájékoztatást, vagy nyilatkozatot – tekintettel a személyes adatok kezelésének jogszabályi előírásaira – a tankerületi központnak nem áll módjában nyújtani” – válaszolták most. További információ a nyomozásról – olvasható a cikkben –, hogy a bűncselekmény gyanúja kiskorú veszélyeztetéséről átminősült közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntettére. A fizikai és lelki bántalmazásokat értelmileg akadályozott 7–16 éves gyermekek ellen követték el.