Lezárták a nyomozók az amfetaminolajas ügyet: a rendőrök által lefoglalt 1 liter folyadékból akár 90 kilogrammnyi speed is készülhetett volna

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) pécsi osztálya tavaly elfogott egy 45 éves pincehelyi férfit, aki Hollandiából hozott haza kábítószert. Az általa használt autóból több grillgyújtós műanyagflakon került elő, benne összesen 1 liter folyadékkal, amiről később kiderült, hogy speed alapanyag. Ezen túl a rendőrök lakásában még további kábítószereket találtak, illetve azok porciózásához használatos különböző eszközöket is.

A szakvélemény kimondta, hogy a flakonokban lévő olajból amfetamint és 1-PEA vegyületeket tudtak kimutatni, amik kábítószernek minősülnek, és általában speed előállításához használják azokat.

A vegyész szakértő azt is megállapította, hogy a flakonokban lévő olajból hígítástól függően akár 90 kg kábítószert is elő lehetett volna állítani. A felütéseknek köszönhetően, alsó hangon történő számítások alapján is ez azt jelenti, hogy százezres tételben tudott volna ez a drog utcára kerülni. Az NNI nyomozói ezt akadályozták meg tavalyi akciójukkal - írta a police.hu.

Míg a férfit első körben csak kábítószer birtoklása miatt hallgatták ki gyanúsítottként, addig a szakértői vélemény elkészülte után, már jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel gyanúsították meg.

A 45 éves pincehelyi férfit egy másik ügyben, de szintén kábítószer-kereskedelem miatt a Pécsi Törvényszék – nem jogerősen – két év szabadságvesztésre ítélte. A férfi jelenleg letartóztatásban van.

A nyomozók az NNI-nél folyt eljárást a napokban befejezték, és az iratokat megküldték a Tolna Vármegyei Főügyészségnek vádemelési javaslattal.

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele 5–20 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés.