Olasz fiatalok 10 millió forintnyi ékszert téptek le a bulizók nyakából a Balaton Soundon

A Siófoki Járási Ügyészség 12 rendbeli, jelentős tárgyi súlyú lopás bűntette miatt gyorsított eljárásban emelt vádat négy, húszas éveikben járó olasz állampolgárságú férfival szemben. Az elkövetők egy Balaton Soundon 12 sértett nyakából téptek le ékszereket.

A vádirat lényege szerint a Genovából származó négy fős bűnbanda tagjai 2024 júliusában érkeztek a Balaton Soundra azzal a szándékkal, hogy a fesztiválozó férfiak nyakából értékes arany nyakláncokat lopjanak el. A vádlottak módszere az volt, hogy a nagyszínpad előtti tömegben ugrálva, kezüket felemelve körbe vették a koncerten szórakozó sértetteket, majd egyikük egy gyors mozdulattal leszakította a kiszemelt áldozat nyakában logó ékszert, aki a vádlottak lökdösődése, illetve megtévesztő magatartása miatt gyakran észre sem vette a lopás megtörténtét.

A vádlottak ilyen módon 12 sértett nyakából lopták el az arany nyakláncukat, melyek közül két ékszer értéke is meghaladta az 1 millió forintot. A négy fiatal a lopássorozattal végül közel 10 millió forint értékű arany nyakláncra tett szert, amelyeket egyikük egy zokniba, míg társa az alsónadrágjába rejtett el.

A bűnbandára azonban a helyszínen szolgálatot teljesítő civil ruhás nyomozók is felfigyeltek, akik még a helyszínen elfogták és őrizetbe vették az elkövetőket.

Az ügyészség a nyomozás során mindvégig letartóztatásban lévő vádlottakat gyorsított eljárásban állította a Siófoki Járásbíróság elé. A bíróság a 2024 szeptemberében megtartott tárgyaláson a négy vádlottat az ügyészi váddal egyezően mondta ki bűnösnek, és őket hosszabb tartamú, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, illetőleg több évre kiutasította Magyarországról. Az ügyészség az ítélettel szemben a vádlottak terhére, hosszabb tartamú végrehajtandó szabadságvesztés és a kiutasítás tartamának felemelése érdekében jelentett be fellebbezést.