Orbán Balázs: Magyarország nem védekezne egy orosz támadás ellen, mert fontosak a magyar életek

Megdöbbentő nyilatkozatot tett Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a kormánypárti Mandiner Stratégiai Részleg című műsorában, Kohán Mátyással beszélgetve - írja a Népszava.

A miniszterelnök politikai igazgatója az orosz-ukrán háború és az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc összefüggésében az alábbi következtetésre jutott: „Minden országnak megvan a joga, hogy saját maga döntse el a saját sorsát, a vezetők vállalják a felelősséget. De pont '56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Volodimir Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették. De ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna. Miért? Azért, mert '56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”

Az Orbán-kormány ellenállás nélkül átadná Magyarországot az oroszoknak, most már fizikai értelemben is Oroszország csatlós államának tekinti Magyarországot - reagált egy csütörtök délelőtti videójában a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke.

Gyurcsány Ferenc szerint az Orbán-kormány feladta Oroszországgal szemben Magyarország szuverenitását, azt védeni nem kívánja. „14 év kormányzás után az Orbán-kormány eladta Magyarországot, lemondott róla, elárulta” - fogalmazott a korábbi miniszterelnök, aki szerint a legelemibb hazafias kötelesség, felháborodni, vagy a pokolba kívánni az ilyen politikát. 

„Brüsszelt elfoglalnánk, de itt nem védekeznénk. Nekem ez tűnik eddig az év legnagyobb politikusi hibájának” – így hangzik Török Gábor gyorselemzése. A politikai elemző szerint nem hiba ezt gondolni, „de politikusként ezt mondani bizony elég magas labda.”

Hasonlóan vélekedik Rácz András Oroszország-szakértő is, aki úgy fogalmazott a közösségi oldalán: „na jó, akkor most már tudjuk is, amit eddig csak sejtettünk: a kormány nem védené még Magyarországot egy orosz támadással szemben.”

Leírta, lehet hogy újdonság, de ha Ukrajna nem védekezett volna, akkor még többet veszített volna, konkrétan az ország függetlenségét és szuverenitását. „Bizony, azt a szuverenitást, amire a magyar kormány mostanában oly kényes, bár igaz, hogy Oroszországgal szemben pont nem” – fűzte hozzá.