A mikrohullámú sütő könnyű és gyors megoldás, ha valamilyen maradékot szeretnénk újramelegíteni. És bár valóban ez tűnhet a leginkább kézenfekvő megoldásnak, vannak olyan ételek, amelyeket – ilyen vagy olyan okok miatt – egyszerűen sosem lenne szabad mikróban melegíteni, derült ki a Hamu és Gyémánt cikkéből.
Rizs
Az egyik legnépszerűbb köretek között tartjuk számon a rizst, aminél viszont nehéz eltalálni a pontos arányt, ezért gyakran marad belőle másnapra is. És bár vonzónak tűnik, hogy mikróban melegítsük újra a rizst, ez akár ételmérgezést is okozhat. A Medical News Today szerint ugyanis a köretben megtalálható az úgynevezett Bacillus cereus baktérium, ami könnyen túléli még a főzést is. Épp ezért fontos, hogy a rizst szinte rögtön az elkészítése után fogyasszuk el, az idő elteltével ugyanis a baktérium csak még jobban elszaporodik.
Krumpli
A krumpli – a rizshez hasonlóan – nagyon népszerű köretelem, ám sajnos ez a közkedvelt zöldség is tartalmazza a Bacillus cereus nevű kórokozót, amely kifejezetten könnyen szaporodik el akkor, ha újramelegítjük az ételt. A Mashed információi szerint egyébként évente több ember is kórházba kerül emiatt a veszélyes tevékenység miatt, a baktérium ugyanis képes bénulásos betegséget, úgynevezett botulizmust is okozni. Ha sült krumpliról van szó, akkor ráadásul az állagát is tönkretehetjük a burgonyának, hiszen a mikróban a krumpli elveszti a ropogós jellegét és nedvessé válik.
Rántotta
A legnépszerűbb tojásételek egyikét a reggeli nagy rohanásban gyakran nincs időnk megenni, ennek ellenére kifejezetten rossz ötlet később azért újramelegíteni, hogy elfogyasszuk. Egyrészt a mikró nagyon erős sugarakat használ, amivel könnyen odaégethetjük a tojást, másrészt egészen máshogy melegszik fel a sárgája, mint a fehérje, ami tökéletesen egyenetlen állagot és ízt kölcsönöz majd a rántottának.
Paradicsomszósz
Ha csak nem szeretnénk az egész konyhánkat paradicsomszósszal beteríteni, semmiképp ne tegyük mikróba a szószt. A népszerű feltét ugyanis jellemzően három különböző összetevőből áll, amik teljesen máshogy reagálnak a hőre. A benne található víz az, ami a leghamarabb felmelegszik és egyszerűen elkezdi kiszorítani a szósz többi részét. Emiatt történhet meg az, hogy ha nem vesszük ki időben az ételt, a paradicsomszósz egy idő után szó szerint felrobban, mi pedig takaríthatjuk a mikrót.
Halak és tenger gyümölcsei
A különböző halakat és a tenger gyümölcseit jellemzően már csak az ízük miatt sem érdemes újramelegíteni. Ezek az ételek ugyanis az állagukból adódóan a mikrohullámoknak kitéve egyszerűen rágóssá, már-már ehetetlenné válnak. De egészségügyi oka is van annak, hogy a szakemberek nem javasolják ezeknek az ételeknek a mikrózását. A folyamat során ugyanis a bennük található hisztamin megsokszorozódik, ami akár hányással, hasmenéssel, fejfájással járó hisztamin-mérgezést is okozhat.