Az energiaügyi miniszter szerint Ukrajna képes áramszünet nélkül átvészelni a telet

Ukrajna képes áramszünet nélkül átvészelni a 2024–2025-ös telet, ha az oroszoknak nem sikerül lerombolniuk a kritikus energetikai infrastruktúrának a korábbi támadásokat túlélő létesítményeit – jelentette ki a Forbes által Kijevben megrendezett Az üzleti élet energiája 2024 fórumon Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter.

Egy nemrégiben készült ENSZ-jelentés napi négy és 18 óra közöttire teszi a téli áramszünetek valószínű időtartamát.

„Behívattuk képviselőiket, hogy megértsük, honnan származnak ezek a számítások. Kiderült, hogy nincsenek reális érveik” – mondta Haluscsenko.

A miniszter szerint télen sürgősségi javítások miatt lehetnek áramszünetek, de ezek nem lesznek „szisztematikus jellegűek”.

Az energetikai létesítmények védelmének legmegbízhatóbb eszköze a légvédelem – hangsúlyozta Haluscsenko. Az oroszok augusztus 26-i támadása megmutatta, hogy a második szintű védelmi rendszerek nem képesek teljes mértékben megvédeni az energetikai létesítményeket az orosz rakétáktól.

Az év végéig Ukrajna több mint 1 GW összteljesítményű elosztott villamosenergia-termelő berendezéshez jut, de 2024-ben nem érkezik valamennyit bekötni. (Kárpátalja)