Az év eleje óta a köztisztviselők bére közel 50 százalékkal nőtt Ukrajnában

Az év eleje óta a köztisztviselők bére 44,6 százalékkal nőtt, augusztusra az átlagfizetés elérte az 55,8 ezer hrivnyát. A legmagasabb jövedelmeket a digitális átalakulási minisztérium dolgozói kapják, míg más állami hivatalok szintén kiemelkedő béreket biztosítanak - írta a Kárpáti Igaz Szó.

A pénzügyminisztérium közleménye szerint januárban az átlagbér még csak 38,6 ezer hrivnya volt. A legjobban fizető hivatal a közüzemi díjak állami szabályozását végző nemzeti bizottság (NKREKP), ahol az átlagfizetés 111,9 ezer hrivnya, míg a vezetők akár 223,6 ezer hrivnyát is keresnek.

Ukrajna Monopóliumellenes Bizottságának (AMKU) dolgozói átlagosan 97 ezer hrivnyát vihetnek haza, a vezetőség bére pedig 191,2 ezer hrivnya.

A Miniszteri Kabinet titkárságán helyet foglalók átlagfizetése 71,5 ezer hrivnya, a magasabb pozíciókban lévők 121,8 ezer hrivnyát kapnak. A Legfelső Tanács alkalmazottainak bére valamivel alacsonyabb, 65,3 ezer hrivnya.

A minisztériumok közül a legjobban fizető a digitális átalakulási tárca, ahol az átlagos bér 74,1 ezer hrivnya. Az igazságügyi 63,2 ezer, míg a területfejlesztési minisztérium 62,6 ezer hrivnyát fizet átlagosan.

A top ötben van még a pénzügyminisztérium a maga 62 ezer hrivnyájával és a kulturális tárca 60,7 ezer hrivnyával.