Bemutatta győzelmi tervét Volodimir Zelenszkij az ukrán parlamentben

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a parlamentben adta az elképzelését, amely szerinte védelmi, gazdasági és elrettentési elemekkel vezet győzelemhez, majd békéhez - írja a hvg.hu.

A bemutatott győzelmi tervnek öt fő pillére van, amely három további titkos elemmel egészül ki:

  • Meg kell hívni Ukrajnát a NATO-ba, lehetőleg még amíg Joe Biden amerikai elnök hivatalban van. Ukrán indoklás szerint ez az elkötelezettséget szimbolizálja, egyúttal méltó örökséget hagy hátra a leköszönő veterán amerikai politikusnak. Ezzel formalizálni lehetne a partnerek számára Ukrajna hozzájárulását az európai biztonsági architektúrához.
  • Növelni kell az Ukrajnának juttatott katonai támogatást és a belső védelmi gyártókapacitást. Ezzel együtt Kijev szerint a támogatóinak részt kéne vállalni az ukrán légvédelemben (a keleti NATO tagállamok területéről is lefedhető Nyugat-Ukrajna légvédelme), valamint engedélyezni kell, hogy az ukrán haderő mélységi csapásokat hajtson végre nagy hatótávolságú rakétáival, nemzetközi jogilag elismert orosz területek ellen.
  • Ukrajnának hiteles, de nem nukleáris elrettentésre van szüksége: Zelenszij azt javasolja, hogy katonai komponensek egy átfogó csomagját helyezzen el az ország területén, amely elegendő lenne ahhoz, hogy megvédje Ukrajnát az orosz fenyegetéstől, tehát nemzetközi garanciákat is igénybe venne.
  • Gazdasági szempontból az ukrán döntéshozók szerint szigorítani kell a szankciókat és el kell lehetetleníteni az orosz szénhidrogénexportot. Ezzel párhuzamosan pedig fejleszteni kell az ukrán gazdasági potenciált.
  • A háború után Ukrajna, mint a legnagyobb katonai tapasztalattal rendelkező ország a NATO és az európai védelem megerősítéséért tudja majd kamatoztatni tapasztalatait és képes lesz helyettesíteni az amerikai jelenlétet.

Az elrettentéssel és védelemmel kapcsolatban titkos záradékot is tartalmaz a terv, amelyet Kijev eddig egyelőre csupán a legfontosabb partnereivel, legnagyobb támogatóival osztott meg.

Az elképzelés nem elsősorban Ukrajna számára, hanem a nyugati partnereinek ír elő cselekvési mintát, akiknek valóban nagy befolyása van a konfliktusra, ám Kijevnek korlátozott a ráhatása a nyugati döntéshozatalra.