Egy késsel hátulról több alkalommal nyaktájékon szúrta ismerősét egy férfi Izsófalván, mert az az édesanyját szidalmazta

Előkészítő ülésen hozott ítéletet a Miskolci Törvényszék annak a férfinak az ügyében, aki egy késsel hátulról több alkalommal nyaktájékon szúrta a sértettet. 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a sértett a gyanúsított izsófalvi ingatlanában töltötte a délutánt, ahol a terhelt rokonaival italozott, majd egy helyi vendéglőben folytatták a szeszesital-fogyasztást. A sörözőből hazafelé tartva a sértett a terhelt édesanyját szidalmazni kezdte, trágár kifejezésekkel illette őt, amely miatt a két férfi között veszekedés alakult ki. A gyanúsított – otthonához érve – magához vett egy 20 cm pengehosszúságú kést, és mivel a sértett többszöri felszólításra sem hagyott fel a sértegetéssel, a gyanúsított több alkalommal hátsó nyaktájékon szúrta a sértettet, aki ennek hatására összeesett. Ezt követően a terhelt a szomszédjának szólt, hogy hívjon segítséget a földön fekvő, vérző sérülthöz.

A sértett a cselekmény következtében nyolc napon túl gyógyuló, közvetetten életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A terhelt az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság emberölés bűntettének kísérlete miatt 4 év börtön fokozatú szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. A törvényszék a büntetés kiszabása körében súlyosító körülményként értékelte a vádlott büntetett előéletű személyi minősültségét, az elkövetés eszközének veszélyes voltát, a kitartó szándékú elkövetést, valamint az élet elleni bűncselekmények jelentős elszaporodottságát a törvényszék illetékességi területén. Enyhítő körülményként vette ugyanakkor figyelembe a férfi bűnösségre kiterjedő beismerő vallomását, őszinte megbánását, a hatóságokkal való együttműködő magatartását, továbbá a terhelt személyiségében rejlő okok mellett a bűncselekmény méltányolható indítóokát, azt, hogy a bűncselekményt fiatal felnőttként követte el, valamint ilyenként nyert értékelést, hogy a cselekmény kísérleti szakban maradt, melynek nyomatékát fokozta, hogy a cselekmény következménye a befejezettséghez megkívánt eredménytől távolabb volt, a vádlotti bántalmazás következtében a sértettnél közvetetten életveszélyes állapot alakult ki. Enyhítő körülmény volt még a konfliktus kialakulásában meghatározó szerepet játszó sértetti kezdeményező magatartás.  

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három munkanapot fenntartott a jogorvoslati nyilatkozat megtételére.