Elmegyógyintézetbe zárják az október 23-ára fegyveres akciót előkészítő férfit

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit az alkotmányos rend elleni szervezkedés bűntettével gyanúsítanak.

Ülésén a bíróság megállapította, hogy a szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény megalapozott gyanúja fennáll, így a bírói engedélyes személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés általános feltétele adott.

A szükségesség, arányosság követelménye mellett a bíróság vizsgálta a legsúlyosabb kényszerintézkedés különleges okainak meglétét is. E körben arra a következtetésre jutott, hogy – a nyomozás kezdeti szakaszára is figyelemmel – ezen okok közül a bűnismétlés veszélye és a bizonyítási eljárás megnehezítése a gyanúsított esetében megállapítható. Ezért vele szemben jelenleg a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazása indokolt, így egy hónap időtartamra, azaz 2024. november 22-ig elrendelte a férfi letartóztatását, amelyet az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani.

A végzés nem jogerős.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn erősítette meg, hogy figyelmeztetést kaptak egy október 23-ára szerveződő, fegyveres akcióról egy amerikai partnerszolgálattól. A kapott információk szerint egy online csoportban fiatalok beszélgetést folytattak egy védett személyeket érintő, közeljövőre tervezett akcióról. A KTK válasza szerint az operatív eszközökkel szerzett információk szerint „fegyverek beszerzését és használatát tervezik az akciót szervező fiatalok”.