Halálos kimenetelű munkahelyi balesetet okozott egy békéscsabai férfi, pokoli kínok között halt meg a kolléganője

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy békéscsabai férfival szemben. Az elkövető megszegte foglalkozásának szabályait, és halálos kimenetelű munkahelyi balesetet okozott.

A vád szerint a 62 éves férfi évek óta karbantartó-gépkezelőént dolgozott egy gyümölcs- és zöldségfeldolgozással, valamint tartósítással foglalkozó cég békéscsabai üzemében. A férfi az egyik sterilező (fertőtlenítő) berendezésnél végzett karbantartási munkálatokat, és megkezdte a forró – 60-80 Celsius fok közötti hőmérsékletű – víz leeresztését a gépből. A férfi a leeresztés megkezdése előtt a gépkezelői utasításban foglaltakat megszegve, szabálytalanul felnyitotta és eltávolította a leeresztő csőaknát fedő egyik fedőlemezt. A férfi az aknától méterekre eltávolodva, a kezelőpaneleknél a leeresztő szelepeket nyitotta meg, és a nyitva hagyott aknának háttal állt. A férfi a munkájának ezt a fázisát rendszeresen szabályszegő módon, az aknafedőt eltávolítva végezte el.

Egy gépkezelő munkakörben dolgozó nő aznap az üzemcsarnokban a takarítása során az őrizetlenül hagyott, forró vízzel megtelt, 125 cm mélységű nyitott aknába beleesett, és súlyos, a testfelület 80-90 %-át érintő égési sérüléseket szenvedett. A sértett segélykérő kiabálására a terhelt az aknához sietett, és a sérültet kiemelte.

A nőt kórházba szállították, azonban a szakszerű kórházi kezelés ellenére életét vesztette.

A férfi azzal a magatartásával, hogy a csőakna fedelét felnyitotta, eltávolította, majd a nyitott aknát őrizetlenül hagyta, megszegte a munkaköri leírásában, a gépkezelő utasításban és a munkavédelemről szóló törvényben írtakat. Ezekkel a foglalkozási szabályszegésekkel ok-okozati kapcsolatban következett be a halálos kimenetelű munkahelyi baleset.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje.