Így verhetnek át telefonon minket a bűnözők a mesterséges intelligenciát használva

Emberek milliói eshetnek áldozatul egy olyan csalásnak, amihez a mesterséges intelligenciát használják a bűnözők – figyelmeztet a brit Starling Bank. Az online hitelezéssel foglalkozó pénzintézet emlékeztet rá, hogy a csalók képesek egy nagyon rövid, alig 3 másodperces hangminta alapján klónozni az ember hangját, majd azt felhasználva átverni a családtagokat, barátokat, rokonokat. Hogy ez megtörténjen, elegendő, ha az áldozat – akinek a hangját ellopják a csalók – egy olyan videót tölt fel az internetre, amiben beszél. Ezután a bűnözők feltérképezik az illető rokoni, baráti kapcsolatait, majd pénzt kérnek tőlük telefonon, az ellopott személy hangjával - írja a hvg.hu.

A Starling Bank szerint ez adott esetben súlyos pénzügyi károkat okozhat. A pénzintézet megbízásából 3000 ember bevonásával készült felmérés során a válaszadók mintegy negyede pedig úgy nyilatkozott: az elmúlt 12 hónap során már bepróbálkoztak nála a mesterséges intelligenciát használó csalók.

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek 46 százaléka még soha nem hallott az ilyen jellegű átverésekről, 8 százalékuk pedig még akkor is küldene pénzt a barátnak, családtagnak, ha a hívást furcsának találná.