Ingyen munkára kényszerítették és bántalmazták a gyerekeket egy kárpátaljai gyermekotthonban

Komoly emberi jogi visszaélésekre derült fény egy kárpátaljai gyermekotthonban, ahol a nevelt gyerekeket ingyenes munkaerőként használták fel, és erőszakot is alkalmaztak ellenük. A súlyos szabálysértéseket Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa és a felügyelők fedezték fel egy ellenőrzés során. A Suspilne saját forrásaira hivatkozva tudni véli, hogy a munkácsi gyermekotthonról van szó - írja a Kárpáti Igaz Szó. 

A jelentés szerint a gyermekotthon lakóit egy helyi vállalkozás magánkertészetében kényszerítették almabetakarításra, mint ingyenes munkaerőt. A dokumentáció között találtak egy megállapodást az otthon és a vállalkozás vezetői között, amelyben kölcsönös segítségnyújtásról állapodtak meg.

Továbbá kiderült, hogy az intézmény igazgatója megverte az egyik fiatalt. Mindennek tanúja volt az igazgatóhelyettes és egy másik fiatal is, akik megpróbálták megakadályozni a bántalmazást. Ezen túlmenően pénzt követeltek a gyerekektől az otthon berendezésének megvásárlásához, amit dokumentumok és a tanúk, köztük az adminisztráció tagjai is alátámasztottak.

A pénzügyi visszaélések is jelentősek voltak: a gyerekek bankkártyáit és személyes dokumentumait az igazgatóhelyettes irodájának széfjében tartották. A fiataloknak külön kérelmet kellett írniuk, hogy hozzáférjenek saját pénzükhöz.

Tizenkét ilyen kérelem került elő, mindegyiket ugyanazzal a kézírással írták.

A gyerekek által kérvényezett 5 100 hrivnyát szekrények vásárlására fordították, de az otthon nem rendelkezik nyilvántartással ezekről a bútorokról.

A visszaélésekről szóló információkat az emberi jogi biztos hivatalának képviselője azonnal továbbította a rendőrségnek. Hanna Dan szóvivő szerint a nyomozás jelenleg folyamatban van, a hatóságok több bűncselekmény elkövetésének gyanújával vizsgálják az ügyet.