Ítéletet hozott a bíróság azzal a mérnökkel szemben, akinek foglalkozási szabályszegése miatti balesetben meghalt egy tanuló egy komáromi gyártelepen

A Komáromi Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult ügyben hozott ítéletet azzal a mérnökkel szemben, akinek foglalkozási szabályszegése miatti balesetben meghalt egy tanuló. A bíróság a vádlottat 1 év – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte. Az ügyész és a védő 3 napot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, míg a vádlott tudomásul vette az ítéletet.

A megállapított tényállás szerint a vádlott mérnökként dolgozott egy Kft.-nél, feladatai közé tartozott a munkaügyi szabályok betartása és betartatása, valamint az építési terület biztonságának fenntartása. A Kft. egy komáromi gyártelepen a csarnoktető betonozásának előkészítését végezte. A födém zsaluzását alvállalkozó végezte, a födémáttöréseket a leesés elleni védelem biztosítása érdekében fa védőkorlátokkal kerítette körbe. A födém betonozására 2019. október 21-én került sor, irányítója a mérnök volt. Ezen időpontot megelőzően, ismeretlen személyek, ismeretlen okból, egyes födémáttöréseknél eltávolították a fa védőkorlátokat. 

Az egyik nehézgépkezelő mellé tanulóként volt beosztva a sértett, akinek a feladata a betonterítési munka figyelemmel kísérése volt. A gépkezelő a sértettel együtt a betonozás alatt álló csarnok tetején tartózkodott. A sértett rálépett - a védőkorláttal körbe nem kerített - nyílás alján elhelyezett forgácslapra, mely a súlya alatt betörött és a sértett a nyíláson át a tetőről, közel 10 méter magasságból, a földre zuhant. A sértett a kórházba szállítását követően elhunyt. 

A balesettel érintett tető-felülvilágító nyílás leesés elleni védelme teljes mértékben hiányzott, mivel nem volt 2 méter távolságban körbekerítve, mely a belépési tilalmat jelezte volna, illetve nem volt megfelelő szilárdságra méretezett lefedése sem. 

A helyszínen jelen volt a mérnök, aki észlelte a felülvilágító nyílások körbekerítésének hiányát, amely azonnali intézkedési kötelezettséget jelentett a számára, ennek azonban nem tett eleget.