Kiderült, mi enyhíti a legjobban a migrént

Rendkívüli mértékben képes megkeseríteni az ember életét a migrén, sőt, akár az életminőségre is negatív hatással lehet. Az Oxfordi Egyetem kutatói ezért azt próbálták meg kideríteni, hogy mi lehet a probléma kezelésének leghatékonyabb módja - vette észre a hvg.hu.

A kutatók 89 ezer embert vontak be a vizsgálatba, a segítségükkel pedig 17 különböző, a migrén kezelésére gyakran használt, szájon át szedhető gyógyszer hatékonyságát hasonlították össze.

Andrea Cipriani, a kutatás vezetője és a tanulmány vezető szerzője csapatával arra jutott, hogy négy triptán, az eletriptán, a rizatriptán, a szumatriptán és a zolmitriptán bizonyult a leghatékonyabbnak. A triptánokat gyakran alkalmazzák, ha a fájdalomcsillapítók nem elég hatékonynak. Képesek összehúzni az agyi ereket, emellett csökkentik azt a gyulladásos állapotot, amely a migrén során keletkezik az agyban. Lényegében a szerotonin hatását utánozzák, így enyhítve a túlműködő fájdalomreceptorokat.

A gyógyszerek összehasonlításakor a kutatók azt találták, hogy kétórás időintervallumot vizsgálva az eletriptán a leghatékonyabb a fájdalomcsillapításban, ezt követi a rizatriptán, a szumatriptán és a zolmitriptán. 24 órás időskálán az eletriptán és az ibuprofen jött ki győztesnek.

Cipriani szerint az eredmény annak fényében meglepő, hogy több fájdalomcsillapítónál is jobbnak bizonyultak az ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek. Mivel a triptánok használata egyébként rendkívül alulreprezentált, ezért érdemes lenne a kezelés egyik fő lehetőségeként tekinteni rá.

A szakemberek ugyanakkor emlékeztetnek: vannak, akik nem reagálnak a trpitánokra, mások mellékhatásokra panaszkodnak, vagy nem tudják bevenni a szert például a meglévő szív- és érrendszeri megbetegedésük miatt. Emellett egy idő után a triptánok használata kontraproduktív lehet, és már épp a beszedése erősítheti fel a fejfájást.