Közel 200 millió forint vagyoni hátrányt okozott a magyar államnak két ukrán cigicsempész

A Tatabányai Járásbíróság jövedéki termékre, költségvetésnek különösen nagy vagyoni hátrányt okozó bűntett miatt indult ügyben 1-1 hónapra – 2024. november 7. napjáig - elrendelte két ukrán férfi letartóztatását, akik zárjegy nélküli cigarettákat szállítottak. A bíróság álláspontja szerint a letartóztatás a gyanúsítottak jelenlétének biztosítása, valamint a bizonyítás megnehezítése vagy megakadályozása érdekében indokolt. A végzés nem végleges, a gyanúsítottak és a jelenlévő védő fellebbezést jelentett be, a másik védő részére 3 nap biztosított a jogorvoslati nyilatkozat megtételére.

Az indítvány szerint 2024. október 5-én az egyik ukrán férfi a szlovák rendszámú tehergépkocsi rakterében 66 000 doboz zárjegy nélküli, Magyarországra engedély nélkül behozott cigarettát szállított, mellyel a költségvetésnek összesen 102 566 287 forint vagyoni hátrányt okozott. Az adóhatóság járőrei a kamiont az M1-es autópálya Concó pihenőhelyén ellenőrizték. 

Ezt követően a járőrök a Harkályos pihenőhelyen ellenőriztek egy szlovák honosságú tehergépkocsit is, melyben egy másik ukrán állampolgárságú férfi 54 000 doboz zárjegy nélküli cigarettát szállított, ezzel összesen 88 072 724 forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.