Megint kísértett az ittas önbíráskodás réme, megint értelmetlenül távozott az élők sorából egy tizenéves fiatal

B. Bálint (20) a helyszínen maradt, és elismerte, a miskolci szórakozóhely előtt ő szúrta meg a 16 éves fiút, aki olyan súlyosan megsérült, hogy nem élte túl október második szombat éjjelét. Ehhez a felderítéshez mégis bravúr kellett, mert a szemtanúk is erősen ittasak voltak, nem csak az elkövető - írta a Zsaru Magazin.

– Utólag meghallgattam a segélyhívó központ hangfelvételét, valóban nem lehetett értelmezni, hogy a fiatalember mit beszélt, illetve mit akart mondani. Csak azt lehetett felismerni, B. Bálint telefonált, és észrevette, hogy gondjai vannak a mondatalkotással, ezért átadta a készüléket egy fiatal nőnek, aki szintén erősen ittas volt, de el tudta mondani, hol tartózkodnak, és mi történt ott – idézte fel Kozák Ferenc alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztály kiemelt főnyomozója, aki a forró nyomos csoport ügyeletes vezetője volt október 13-án hajnalban. – Két járőr perceken belül odaért a Miskolc belvárosában lévő Avasi Pincesorhoz, és azt jelentették, a fiatalkorú sértett erősen vérzik, és nem lélegzik. Az egyik rendőr, aki korábban gépkocsivezetőként vállalt másodállást a mentőszolgálatnál, uralta az emelt szintű elsősegélynyújtást, rögtön meg is kezdte, de már a körülményekből felismerte, hogy nincs mit tenni, és a kisvártatva megérkező mentősök sem tudták stabilizálni a fiú állapotát, aki szintén tetemes mennyiségű alkoholt fogyasztott. Az elsődleges halottkémi jelentés alapján sem volt esélye a túlélésre, a 23 cm-es pengéjű kés a bal hónalja alatt tövig hatolt a felsőtestébe, és a tüdő roncsolásán túl ütőeret is átvágott. Két perc alatt elvérzett.

– A Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának ügyeletes nyomozói is hamar a helyszínre értek, én a vármegyei forró nyomos csoporttal érkeztem nem sokkal utánuk. A felételezett elkövető együttműködő és nagyon részeg volt, de annyira összeszedte magát, hogy a beszédét többé-kevésbé értettük – folytatta az alezredes. – Tudtuk, hogy a szemtanúkat is a lehető leghamarabb kell kihallgatnunk, mert másnapra fontos részletek merülhetnek feledésbe. Ez kihívást jelentett, ugyanis mindegyikük erősen mámoros állapotban volt. Erről a szórakozóhelyről tudni kell, hogy személyzet nélküli, amolyan bérelhető kocsma konyharésszel. Kollegáimmal egyetemben igyekeztem minél nagyobb nyugalmat sugározni, mintegy generálva, hogy a nem sokkal korábban még vadul bulizó fiatalokat józan pillanatok kerítsék hatalmukba. Ez be szokott válni, ezúttal is. Voltak reménytelen esetek, de a főbb mozzanatokat sikerült tisztázni.

Október 12-én éjjel 20 év körüli ismerősök jöttek össze a söntésben, hogy születésnapokat ünnepeljenek. Az egyik nő öccse és a 16 éves haverja egy közeli borozóban iszogatott, de néha átnéztek a pincepartira, és biliárdkrétával összefirkálták a mosdó falát. Erről tudomást szerzett B. Bálint, és számonkérte őket, mivel a szerződés alapján minden rongálásért a bérlők, közvetve pedig a társaságuk felelt, amibe ez a két fiú nem tartozott bele.

– Tudni kell, hogy B. Bálint termetes fiatalember, ezért is vállalta magára, hogy a két fiút számonkéri, bár az is tény, hogy a későbbi áldozat is magasabb volt az átlagnál – magyarázta Kozák Ferenc, és hozzátette, a testmagasság a halált okozó testi sértés szempontjából is fontos információ. – A firkáló fiúk távoztak, de később a kabátjaikért visszatértek, majd hajnali fél 2 körül még egyszer odamentek, de csak a szórakozóhely elé. Ekkor már ők akarták számonkérni B. Bálintot, amiért állítólag molesztálta egyikük nővérét, mire a fiatalember konyhakéssel a kezében lépett ki az utcára, ahol ekkor is jó páran dohányoztak. Ezek a szemtanúk úgy emlékeztek, a konyhakést láttak B. Bálint jobb kezében, és ő maga is azt mondta, direkt úgy tartotta, hogy a vele szembeszegülő két fiú lássa, mert így akarta elvenni a kedvüket attól, hogy rátámadjanak, de ők az összeszólalkozást követően mégis nekiugrottak. A B. Bálinttal szemben, de valamelyest balra álló fiú combon rúgta, a tőle jobbra lévő későbbi sértett pedig ököllel suhintott az arca felé. Erre a fiatalember elhajolt, a következő pillanatban pedig a jobb kezében lévő késsel oldalról a sértett mellkasába szúrt. Pont olyan magasságban, szögben és erővel, hogy a hosszú penge tövig hatolt a 16 éves fiú bordái közé; a markolat pereme is belecsúszott. Ez úgy történhetett, hogy az áldozat bokszolópózba helyezkedett, azaz mindkét karját felemelte, és öklével az állát védte.

– Másnap délelőtti kihallgatásán B. Bálint leginkább csak arra emlékezett, hogy részeg volt, és azt állította, nem készült fel arra, hogy a két tinédzser megtámadja. Ennek a bűnügynek valóban ez a legsajátosabb és egyben legtragikusabb mozzanata. Bíró fogja eldönteni, a jogos védelem mennyiben tartható fenn – mondta a főnyomozó, és hozzáfűzte, ez a halált okozó testi sértés nem csak a kollektív ittasság miatt rendhagyó. – A Vattáról származó, a fővárosban élő elkövető egyszerre két felsőoktatási intézmény hallgatója, családi körülményei rendezettek, ami az áldozatról is elmondható. Sosem fog kiderülni, a két arnóti fiú miért döntött úgy, hogy puszta kézzel és lábbal rátámad egy nagy konyhakést tartó, termetes fiatalemberre, de az tény, hogy ebben az alkoholmámoros pillanatban sorsok törtek ketté. Megint kísértett az ittas önbíráskodás réme, megint értelmetlenül távozott az élők sorából egy tizenéves fiatal, de talán vannak olyanok, akik ebből a szörnyű esetből vonnak le olyan tanulságot, amivel hasonló helyzetben megmenthetik saját maguk vagy valaki más életét. Még valami, az áldozat és az elkövető nem ismerték egymást.