Megszaporodtak a csalások a Vinteden

A rendőrség közleménye szerint az utóbbi napokban megszaporodtak a feljelentések, melyekben egyaránt a Vinted alkalmazással összefüggésben csaltak ki pénzt a sértettektől. Egy nőtől pedig nyeremény ígéretével szerezték meg az adatait.

Egy szekszárdi nő gyerekcipőket hirdetett a fenti oldalon. Kapott üzenetet, hogy valaki megvette a portékáit, a pénz utalásához viszont adategyeztetés szükséges. Egy látszólag legális ügyfélszolgálati felületre navigálták, ahol kitöltötte az űrlapot, megadta a bankkártyája adatait, CVC-kóddal együtt. Ezután két üzenetet kapott a bankjától, egy 200 majd 100 ezer forintos terhelésről. 

A másik sértett éjszaka kapott egy üzenetet, hogy a Vinted oldalon vásárlást hagyjon jóvá. Mivel tudta, hogy nincs regisztrálva az oldalon és nem is vett vagy adott el semmit, elutasította a kérést. A meglepetés itt sem maradt el, rövid időn belül tizenöt tranzakcióról kapott értesítést, melyekkel közel 300 ezer forinttal károsították meg ismeretlenek. 

A harmadik nőt egy férfi hívta fel azzal, hogy 800 ezer forintot nyert, amit szeretnének kiutalni, ezért kérte, hogy lépjen be a netbankjába. Ezután felajánlotta a segítségét, a jóhiszemű asszonynak csak kódokat kellet beírni. Hamarosan gyanús lett, hogy valaki átvette a gép felett az irányítást, ezt szóvá is tette, de megnyugtatták, hogy minden rendben lesz. Aztán észlelte, hogy valami nagyon nagy összeg érkezett a számlájára – több tízmillió forint – majd el is utalták onnan, ráadásul nemcsak a sok 8-as számjegyből álló „óriási” összeget, hanem a saját pénzét is, ezzel 160 ezer forint kárt okozva.