Naftohaz: Ukrajna lehet Európa energiaközpontja

Ukrajna egyre közelebb kerül ahhoz, hogy Európa egyik energetikai központjává váljon a gázszállítás és -tárolás terén – jelentette ki Olekszij Csernisov, a Naftohaz igazgatótanácsának elnöke a The Wall Street Journalnak adott interjúban.

Csernisov kiemelte, hogy Ukrajna jelentős infrastruktúrával rendelkezik a gáz tárolására és szállítására, amely szorosan összekapcsolódik az Európai Unió energetikai rendszerével.

„Ukrajna erős tárolási és szállítási rendszerének köszönhetően logikus szereplővé válhat az európai energiapiacon, és az EU energiabiztonságának horgonyává is válhat” – mondta.

Hozzátette, hogy az európai gázstratégiák kialakítása már nem csupán üzleti érdek, hanem alapvető kérdés az energiabiztonság szempontjából is. Ez segít stabilizálni az energiaellátást az európai fogyasztók számára a jelenlegi geopolitikai kihívások közepette.

Mint ismert, október 1-jére Ukrajna földalatti gáztárolóiban a készletek meghaladták a 12,4 milliárd köbmétert. Ukrajna rendelkezik Európa egyik legnagyobb földalatti gáztároló rendszerével, amelynek kapacitása több mint 30 milliárd köbméter. Idén június 1-jétől egyszerűsített feltételek léptek életbe a betárolás, tárolás és a gáz kivétele terén.

A Naftohaz bejelentette, hogy 2025. április 1-jéig változatlanul hagyja a földalatti tárolási díjakat, ezzel is támogatva a stabilitást és a hosszú távú energiapartnerséget. (KISZó)