Szijjártó Péter kiakadt, hogy Kamala Harris autokraták és diktátorok közé sorolta Orbán Viktort

„Botrány, hogy a miniszterelnökömről így beszélnek. Ez elfogadhatatlan. Ez nem csak a miniszterelnök, hanem a magyar emberek iránti tiszteletlenség is” – így reagált Szijjártó Péter külügyminiszter a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek Kamala Harris amerikai alelnök, demokrata elnökjelölt Orbán Viktorról szóló szavaira, vette észre a Népszava.

Kamala Harris ugyanis a CBS News adásában, Stephen Collbert műsorában arra a felvetésre, hogy Donald Trump előszeretettel beszél kapcsolatáról a magyar miniszterelnökkel, Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Kim Dzsongun észak koreai vezetővel, úgy fogalmazott, ők „diktátorok, autokraták és olyan emberek, akiket joggal lehet gyilkosnak nevezni”.

Szijjártó Péter leszögezte, Orbán Viktor 14 éve tölti be a miniszterelnöki posztot a magyar emberek akaratából.

Mi mindig tiszteletet mutattunk az amerikai nép iránt, és elvárjuk, hogy az amerikaiak is tanúsítsanak tiszteletet a magyar nemzet iránt – jelentette ki a tárcavezető. Arra a kérdésre, Harris szavainak lehetnek-e következményei Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatára, Szjjártó azt mondta, ez „határozottan nem a legjobb kezdet”.