Tízmillió ukrán tűnhet el évtizedeken belül

Az Ukrán Miniszteri Kabinet jóváhagyta az ország demográfiai fejlődési stratégiáját a 2040-ig terjedő időszakra. Ebben a dokumentumban többek között az szerepel, hogy 2024 júliusában az ország lakosságát 35,8 millió főre becsülik, ami 42 millió fő volt a teljes körű háború kitörése előtt - írta a Kárpáti Igaz Szó.

A legfrissebb felmérések szerint – amelyet a Nemzeti Tudományos Akadémia Demográfiai és Életminőségi Problémák Intézete végzett – Ukrajna lakossága 2041-re akár 28,9 millió, 2051-re várhatóan 25,2 millió főre csökken, pedig a háború kezdete előtt 42 millió ember élt az országban.

A fegyveres agresszió és Ukrajna területeinek elcsatolása a dokumentumok szerint mélyülő demográfiai válságot okozott, amely a születésszám jelentős csökkenéséből, a katonai és polgári lakosság halálozási arányának növekedéséből, a sokmillió lakos kitelepítéséből, valamint nők és gyerekek kényszerű kivándorlásából áll, a visszatérés szándéka nélkül.

2001. december 5-én Ukrajna lakossága 48,5 millió fő volt. 2024 júliusában az ország lakosságát 35,8 millió főre becsülték, ebből 31,1 millió fő az Ukrajna által ellenőrzött területeken élt.

Amennyiben a kormány változásokat eszközöl, biztosítja a tisztességes életminőséget, megteremti a feltételeket az ukrán állampolgárok külföldről való visszatéréséhez, és minimalizálja a fegyveres agresszió következményeit, akkor becslések szerint 2041. január 1-re a lakosság száma elérheti a 33,9 millió főt.